Diety i odchudzanie

    Diety i odchudzanie

    Indywidualnie dopasowana dieta i sposób żywienia w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Dzięki badaniom nutrigenetycznym możemy wykorzystać własne skłonności genetyczne dotyczące odżywiania i aktywności fizycznej.

    Orzech kokosowy to roślina znana ze swych właściwości odżywczych i korzystnego wpływu na zdrowie. Z uwagi na wymagania co do klimatu i temperatury kokosy nie rosną na obszarze Europy. Uprawia się je w Ameryce Południowej, w południowej części Azji, a także w Polinezji i Malezji. Obecnie jednak są łatwo dostępne w większości hipermarketów. Na co zwracać uwagę przy zakupie i jak obrać świeżego kokosa?

    Nadwaga oraz otyłość są bezpośrednią przyczyną wielu chorób, takich jak cukrzyca typu 2. oraz nadciśnienie tętnicze. Głównymi przyczynami nadwagi są: żywność w wysokim stopniu przetworzona, nieregularne posiłki oraz zbyt duża ilość węglowodanów prostych. W zależności od zatłuszczenia organizmu proces odchudzania może trwać od kilku do kilkunastu miesięcy. Suplementy diety dla mężczyzn oraz dla kobiet pomagają zrzucić zbędne kilogramy, jednak nie mogą stanowić zamiennika zbilansowanej diety oraz ćwiczeń fizycznych.

    Kozieradka to roślina jednoroczna, co nie przeszkadza jej wpływać na funkcjonowanie całego organizmu lepiej, niż niejedno lekarstwo apteczne. Wyciągi z kozieradki stymulują pracę przewodu pokarmowego, polecane są też kulturystom, matkom karmiącym, diabetykom oraz osobom starającym się zrzucić zbędne kilogramy.

    Dieta ma wpływ na wiele aspektów naszego życia, w tym na poziom ciśnienia tętniczego krwi. Nadciśnienie tętnicze należy do grupy chorób układu sercowo-naczyniowego i dotyka coraz więcej Polaków. Jak uregulować ciśnienie dietą? Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?

    Choć dietetycy jak mantrę powtarzają, że "dieta cud" nie istnieje, to wciąż, zamiast udać się do specjalisty, próbujemy schudnąć, korzystając z porad znalezionych w sieci. Bawełniane waciki na obiad, sen zamiast posiłku - to dopiero początek szkodliwej listy. Oto najdziwniejsze sposoby na pozbycie się nadprogramowych kilogramów.

    Brzuch to dla wielu kobiet przyczyna kompleksów. Martwimy się tym, że nie jest idealnie płaski, surowo oceniamy każdą pojawiającą się na nim fałdkę tłuszczu. Prawda jest jednak taka, że to nie tylko wizytówka, którą można pochwalić się na plaży czy na siłowni, to przede wszystkim centrum naszego organizmu, w którym skumulowana jest kobiecość i wszystkie związane z nią emocje.

    Zdrowy tryb życia, na który składa się przede wszystkim zrównoważona dieta i aktywność fizyczna, to w ostatnim czasie bardzo popularny temat. Pandemia skłoniła wiele osób do refleksji nad troską o swoje samopoczucie, coraz częściej decydujemy się zmienić codzienne nawyki, by cieszyć się dobrą kondycją i doskonałym nastrojem. Może się jednak zdarzyć, że starania o osiągnięcie wymarzonej sylwetki zmienią się w utrudniającą życie obsesję. O problemie nazywanym healthismem rozmawialiśmy z psychodietetykiem Agatą Jasińską.

    Kiszonki usprawniają pracę jelit, odkwaszają organizm i wzmacniają odporność, a w dodatku wyśmienicie smakują. Ich regularne spożywanie doskonale wpływa na samopoczucie. Fermentowane produkty to jednak nie tylko dobrze nam znane ogórki i kapusta. Co jeszcze można ukisić i dlaczego warto to robić? O tym w Dzień Dobry Wakacje opowiedział Aleksander Baron, szef kuchni i przedsiębiorca, któremu kiszonki pozwoliły przetrwać pandemiczny kryzys.

    Głośnym echem odbił się wpis, który pojawił się na internetowym profilu szpitala w Oleśnicy.Dotyczył otyłości kobiet spodziewających się dziecka, która - jak wskazano - jest dużym utrudnieniem dla lekarzy w czasie opieki nad nimi. Za wzór dla innych pań postawiono jedną z pracownic placówki, która niewiele przytyła pomimo zaawansowanej ciąży. To wywołało dyskusję i lawinę komentarzy, bowiem wiele kobiet poczuło się dyskryminowanych.

    Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.

    Czekolada, choć tak pyszna, jednocześnie jest uważana za jednego z największych wrogów szczupłej sylwetki. W pewnym sensie jest to prawda, ale nie do końca. Wszystko zależy od tego kto, w jakich ilościach i o jakiej porze dnia ją spożywa. Istotna jest również jakość. Okazuje się, że czekolada może pomagać w odchudzaniu kobietom z menopauzą. Udowodnili to naukowcy. Jak to możliwe?

    Jogurt naturalny może być składnikiem wielu doskonałych dań. Andrzej Polan wyjaśnia, jak z jogurtu naturalnego wykonać pyszny twarożek na śniadanie. Zachęca także do wspólnego gotowania zimnej zupy marchewkowej z chrupiącymi krakersami, jogurtem i chrzanem. Kulminacyjną potrawą jest duszony indyk na wzór mediolański.

    Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawarte w niej substancje dodają energii, a także chronią przed rozwojem niektórych nowotworów. Badania pokazują, że pita w rozsądnych ilościach - zwłaszcza czarna - znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju niewydolności serca. O właściwościach kawy opowiedziała Anna Radowicka, dietetyk.