Ogórki po kozacku mają specyficzny smak – są słodko-kwaśne z charakterystyczną nutą musztardy. Idealnie komponują się z kanapkami i daniami z grilla. Stanowią także świetną, oryginalną przekąskę do podania na imprezie. Warto zrobić je latem, aby móc przez cały rok cieszyć się ich wyśmienitym smakiem i chrupkością.

    Perliczka to wyjątkowo szlachetny gatunek drobiu - znawcy cenią ją szczególnie za wyjątkowy, zbliżony do dziczyzny smak. Jej mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne, zawiera też dużo białka i niewiele tłuszczu. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z perliczki.

    Zdrowe śniadanie to podstawa każdej dobrze zbilansowanej diety. Stanowi ono najważniejszy element codziennego menu nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Trend na styl życia fit przenika coraz bardziej do naszej rutyny i wpływa na zmianę charakteru przygotowywanych posiłków oraz na wykonywane czynności.

    Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - mówi się, że to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, jednak ostatnio zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, łatwo z nich stworzyć szybkie w przygotowaniu dania. Swoimi przepisami na kabaczki i bakłażany w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. 

    Kasztany jadalne to przysmak jakich mało. Można jeść je pieczone, a można zrobić z nich pyszną zupę krem. Czy kasztany polskie mogą być zamiennikiem w takiej zupie? Czym różnią się kasztany jadalne od innych? Sprawdź nasz prosty przepis i dowiedz się, jak poprawnie przygotować to danie.

    Jajka to nieodzowny element śniadań. Jednak obranie ugotowanego na twardo nieraz wymaga od nas cierpliwości i czasu, a jak wiadomo - rano nie mamy go zbyt dużo. Natomiast dzięki trikowi z TikToka obierzecie jajko w kilka sekund i to bez wysiłku. 

    Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, spróbuj przyrządzić zapiekankę makaronową. To szybkie i łatwe do przygotowania danie, w którym możesz wykorzystać różnorodne składniki – w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Jak ją przygotować, żeby smacznie zjeść?

    Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych składników włoskiej pizzy. Nadaje jej charakterystycznego smaku, a przy tym bardzo dobrze łączy się z różnorodnymi dodatkami. Nic więc dziwnego, że jest tak lubiany. W jaki sposób można przyrządzić pyszny sos pomidorowy do pizzy we własnym domu?

    Kapusta to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Daria Ładocha. Zobacz, jak powstają: zapiekanka z kapusty, pieczona kapusta po azjatycku, kapusta duszona z koprem włoskim oraz kapuśniak. Sprawdź wyjątkowe przepisy na dania z kapusty.

    Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu staje się u nas coraz popularniejsza. Choć może kojarzyć się przede wszystkim z daniami mięsnymi, oferuje wiele zdrowych, lekkich, wegetariańskich potraw. Należy do nich m.in. tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur.

    Natłok obowiązków i brak czasu nie są sprzymierzeńcami zdrowego odżywiania się. Nierzadko zdarza się, iż pełnowartościowy posiłek zjadamy dopiero po powrocie do domu. Zdrowe przekąski to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie bardziej zaawansowanych potraw. Idealnie sprawdzą się w drodze do pracy, a także w przerwie między spotkaniami.

    Połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego serka mascarpone i rozpływającej się w ustach słodkiej białej czekolady musi zaowocować czymś przepysznym. Będzie to tort rafaello – idealny deser w przypadku każdej uroczystości rodzinnej czy imprezy urodzinowej. Spotykamy go na komuniach, ślubach i wszędzie tam, gdzie liczy się połączenie wybitnego smaku i wykwintnego stylu.

    W sieci znaleźć można kilka propozycji na ciasta o nazwie dziwak. Tak już chyba jest, gdy przygotowujące deser osoby decydują się na nietypowe połączenia smaków i szukają dla niego nazwy. Poznaj wybrany przez nas przepis na dziwaka krok po kroku.

    Zbliża się Halloween, czas w którym dzieci, zwłaszcza w USA i Wielkiej Brytanii przebierają się za różne postaci i chodzą po domach zbierając przysmaki. W Polsce tradycja ta nie jest jeszcze tak powszechna, ale bywa, że organizuje się imprezy tematyczne z nią związane. Jakie domowe słodycze można podać? Jak je przygotować i ozdobić? Przedstawiamy kilka prostych pomysłów.

    Leszcz jest wszechobecny w całej Europie, a także poza nią, dlatego często trafia na nasze talerze. Można go przyrządzić na wiele sposobów - ugotować, usmażyć lub zapiec. Ryba leszcz ma wiele drogocennych witamin.