Szparagi zielone znane są od XVIII w. i stanowią ulubiony przysmak m.in. Francuzów. Mimo wysokiej ceny, są coraz bardziej popularne także na polskich stołach. Warto wiedzieć, jak gotować i przechowywać szparagi zielone oraz białe, by były nie tylko smaczne, ale też nie traciły wartości odżywczych. Na stronie Dzień Dobry TVN dowiesz się też z czym można je podawać, jakie mają właściwości, ile mają kalorii oraz jak je uprawiać.
Jędrna, napięta i pełna blasku skóra to cel, do którego dąży wiele kobiet.
Kwasy omega-3, zwane również "dobrymi tłuszczami", to związki o szerokim działaniu prozdrowotnym. Wspierają pracę niemal wszystkich układów ludzkiego organizmu, a według badań mogą również okazać się pomocne przy problemach z krążeniem[1] i stanami zapalnymi. Sprawdź, jak wpływają na zdrowie i w jakich produktach spożywczych je znajdziesz!
Poza doskonałym smakiem zawierają ogrom cennych dla naszego zdrowia substancji.
Lista jest publikowana od 20 lat.
Chwasty zazwyczaj źle nam się kojarzą. Tymczasem niektóre z nich są cennym źródłem substancji odżywczych i z powodzeniem można je wprowadzić do codziennej diety. Które chwasty nadają się do jedzenia i co można z nich przygotować? Dowiecie się tego z materiału Dzień Dobry TVN.
W czasie Wielkanocy na naszych stołach będą królowały jajka. Wiele osób uważa, że nie można ich jeść za często, bo mogą podnieść nam cholesterol. Czy faktycznie tak jest? Ile jajek wolno nam zjeść w ciągu tygodnia?
Dietetyczka: "Absolutnie nie polecamy".
Jajka uznawane są za jeden z najzdrowszych artykułów spożywczych. Jak rozpoznać, że jajo, które trafi do świątecznej sałatki jarzynowej czy ciasta jest świeże? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" Aleksandra Juszkiewicz.
Sprawdź, o jaki produkt chodzi.
26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Choć w czasach dzieciństwa wielu z nas nie przepadało za "zieloną, niedoprawioną papką", to z wiekiem zaczęliśmy doceniać i przyrządzać na różne sposoby to warzywo. A w jakiej postaci jest najzdrowsze? O to zapytaliśmy Ulę Somow, dietetyczkę.
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa – najczęściej ze względów etycznych lub zdrowotnych. Bez względu na przyczyny tej decyzji, przechodząc na wegetarianizm lub weganizm, należy wiedzieć, czym zastąpić mięso w diecie, by dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.
Chrupki kukurydziane, biszkopty, soki pomarańczowe i owsiane batoniki - te produkty często lądują w plecakach dzieci.
Przepis na surówkę z marchwi wywołał sporo kontrowersji.
Granat to bardzo smaczny owoc, ale jego obieranie jest żmudne i czasochłonne. W ramach naszego cyklu "Koło smaków" nasi prowadzący przetestowali sposób na obranie tego owocu, który można znaleźć na TikToku. Czy okazał się skuteczny?
"Zapewnia nam odporność".
Zawrotne tempo życia popycha wiele osób do decyzji o zakupie gotowych dań obiadowych. Brak czasu na gotowanie może nieść za sobą jednak przykre konsekwencje. W Dzień Dobry TVN wraz z dietetyczką kliniczną Mileną Nosek sprawdzaliśmy, co kryje się w składzie tych produktów.
Który zwyciężył?
Marta Walczak-Szajba na post zdecydowała się ze względów zdrowotnych. Czy taki sposób odżywiania jest bezpieczny? Jakie korzyści niesie? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziały pani Marta oraz Dorota Helim-Sobkowiak, lekarz medycyny rodzinnej, dietetyk kliniczny.
Weganizm to jedna z najpopularniejszych diet. Najnowsze badania naukowców ze Stanów Zjednoczonych wskazują, że rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych wpływa na życie seksualne mężczyzn. Czy pozytywnie?
Dietetyczka obala najpopularniejsze żywieniowe mity.
"Pewne nawyki wydłużają, a pewne skracają".
"Są przypadki śmiertelne".
Podróże to nie tylko zwiedzanie, ale również jedzenie i kosztowanie lokalnych przysmaków. Do spróbowania kilku owoców dostępnych na Kostaryce zachęcają użytkownicy Instagrama. Na które - ich zdaniem - warto się skusić?
O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli dr inż. Olga Paluchowska, dietetyk kliniczny oraz Piotr Wojtasik, dziennikarz, który przetestował post na własnej skórze.
Syrop z pigwy do herbaty to doskonały sposób na leczenie przeziębień i wielu innych chorób. Pigwa jest źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego przetwory z jej owoców są szczególnie ważne w każdym domu. Poznaj łatwy przepis na syrop z pigwy na przeziębienie.
Lekarka ostrzega.
Badania naukowców z Uniwersytetu Medycznego z Poznania obaliły stereotyp.