Zdrowe odżywianie

    Zdrowe odżywianie

    Wiele osób uważa, że wraz z wiekiem metabolizm bardzo zwalnia. Tymczasem badania pokazują, że to nieprawda i to, jak działa nasza przemiana materii, zależy przede wszystkim od nas samych. Co zrobić, aby ją poprawić? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Michałem Wrzoskiem, dietetykiem klinicznym.

    Dieta dziecka powinna obfitować w spore ilości składników odżywczych, które przyczynią się do prawidłowego rozwoju. Niestety wciąż wielu uczniów nie odżywia się tak jak należy, co wynika zazwyczaj z braku czasu rodziców na przygotowanie im odpowiednich posiłków. Rozwiązaniem mogą być szybkie i zdrowe przekąski, które dzieci z powodzeniem zabiorą ze sobą do szkoły. Smakołyki dostarczą im energii, a także odpowiednich witamin i minerałów.

    Cykoria to warzywo zdrowe, będące idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do potraw podawanych na ciepło. Jest nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna. Z tych powodów jest jedną z ulubionych potraw osób dbających o linię. Korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania jest więcej – poznaj je wszystkie.

    Złote mleko z kurkumy ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To forma naturalnego antybiotyku o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, dezynfekującym i uśmierzającym ból. Poznaj właściwości kurkumy, przepis na złote mleko i efekty jego stosowania.

    Świadomość społeczna dotycząca produktów spożywczych stale się zwiększa. Klienci coraz częściej czytają etykiety i wybierają wyłącznie te produkty, które w swoim składzie nie zawierają sztucznych barwników oraz substancji konserwujących. Czym jest zdrowe odżywianie? To nic innego, jak dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników, witamin i mikroelementów, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie i rozwój.

    Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa – najczęściej ze względów etycznych lub zdrowotnych. Bez względu na przyczyny tej decyzji, przechodząc na wegetarianizm lub weganizm, należy wiedzieć, czym zastąpić mięso w diecie, by dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.

    Pozwala osiągnąć wymarzoną wagę, a nawet wygładza zmarszczki. Jest sekretem idealnej sylwetki i alternatywą dla botoksu takich gwiazd jak Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry. Dieta bulionowa robi furorę w Hollywood, bo - zdaniem jej zwolenników - gotowany przez kilka godzin wywar to pełne wartości odżywczych "płynne złoto". Czy faktycznie wraz z kolejnym talerzem niedzielnego rosołu ubywa nam lat i kilogramów? O tym rozmawiamy z dietetyczką i psychodietetyczką Joanną Zielewską.

    Owoc granatu ma cenne właściwości prozdrowotne, choć wciąż jest mało popularny. Być może wynika to z trudności w przetwarzaniu go – wiele osób wciąż nie wie, jak granat obrać, aby się nie ubrudzić. Dowiedz się, jak go przyrządzić i dlaczego warto to robić.

    Chyba każdy zna piniowe orzeszki. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, jak dobroczynny wpływ na organizm może mieć włączenie ich na stałe do jadłospisu. Skrywają w sobie moc witamin i minerałów, a do tego sprawdzają się jako broń w walce ze zbędnymi kilogramami i co najciekawsze - uważa się je za skuteczny afrodyzjak!

    Olej z nasion winogron najlepiej stosować przede wszystkim zewnętrznie, jako składnik pielęgnacyjny. Można stosować go na twarz i włosy. Czytaj dalej i dowiedz się, czy olej z pestek winogron nadaje się do smażenia, jakie ma właściwości, jak działa na cerę i włosy i gdzie go kupić.

    Coraz więcej ludzi poszukuje sposobów na poprawę swojego zdrowia i kondycji wśród różnego rodzaju naturalnych, roślinnych produktów. Jednym z nich jest natto, czyli sfermentowana soja. Uważa się, że ma wysoką zawartość witaminy K2, która w połączeniu z innymi potrafi zahamować rozwój niektórych chorób. Kupienie gotowego natto jest możliwe, choć trudne – zdecydowanie prościej jest samodzielnie przygotować fermentowaną soję w domu.

    Już starożytni Rzymianie i Grecy używali kolendry siewnej jak lekarstwa. Warto kontynuować tę dobrą tradycję. Dowiedz się, jak należy uprawiać kolendrę i zamień swój ogród w naturalną aptekę.

    Śniadanie to podstawa zdrowej diety. Jaki jest najlepszy sposób na szybki i pełnowartościowy posiłek na początek dnia? Czym zastąpić kupowaną w drodze do pracy lub szkoły słodką bułkę i jak komponować posiłki dla dzieci? Czas "odczarować" klasyczne kanapki – mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Nie jesteśmy skazani na bezsmakową owsiankę – można ją podawać z zapiekanymi owocami lub w formie chrupiących kuleczek. Dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda przedstawia sprawdzone przepisy.

    Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.

    Kozia broda. Grzyb ten od początku lat 90-tych uznawany był za gatunek zagrożony. Czy zatem jest pod ochroną? Okazuje się, że dziś śmiało możemy po niego sięgać, a taka wiadomość cieszy, bo okaz ten cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda grzyb kozia broda i gdzie można go znaleźć. Jak można wykorzystać ten grzyb w kuchni?